Inte så lätt som det borde vara

När man spelar tv-spel är en vanlig typ av speldesign att lätta saker görs svåra bara för att det ska bli lite utmaning. Att öppna dörrar i tv-spel, det kan till exempel vara en stor utmaning. Antingen är de trasiga, då går de inte att öppna alls, eller så kanske man behöver en specialnyckel. En specialnyckel som ligger två våningar ner, kräver sju pussel för att komma åt och sedan går sönder direkt efter användning. Eller som varje dörr i Zelda. Herregud, hemma hos Link lär man inte kunna gå på toaletten utan att flytta två statyer, skjuta en pil i ett öga och tända fem facklor.

Det är ungefär samma princip när man ska söka den sista, viktiga, pedagogikkursen på Mittuniversitetet. AU3.

Först och främst. Kursen görs om. Tiden tickar ut. Världen går under. Typ. AU3 för oss som började på lärarutbildningen för huuuuuuundra år sedan, finns bara i tre terminer till. Ht09, vt10 och ht10. Har man inte gjort den då, eller har något kvarsläpande, blir det problem.

Så då har vi först och främst ett obligatoriskt stressmoment.

Sedan ska själva kursen sökas. Först och främst gäller det att hitta rätt. Att ta vilken AU som helst går inte. Nej, AU3 på distans för oss som sökte lärarutbildningen för huuuuuuundra år sedan ska det vara. Ofta får man anmälningskoderna via mail. En gång skrev de fel koder. De var sådär bra. Men lite lurigt. Man blir liksom på sin vakt sen.

Efter att kursen är sökt (det kan man bara göra mellan 15 mars till 15 april, men så är det för alla) gäller det att vara på sin vakt för nästa ansökning. Som såklart inte går att nås när som helst. Nej nej, lite utmaning ska det väl vara. Så mellan 15 april och 15 maj får man söka sin praktik. Varken förr eller senare. Skulle man läst någonting annat som inte är på MIUN innan får man inte ens någon information om detta. Se det som en uppskruvad svårighetsgrad. Och missar man att söka praktiken, då kan det bli problem.

Sen kommer nästa ansökning. Och här är Miun också lite luriga. Vissa säger att det ska sökas nu, andra inte. För att vara en lärarutbilding är det ovanligt opedagogiskt och otydligt, men det är kanske en del i utbildningen. Att man ska bli en kritisk problemsökare som genom att lyckas med alla ansökningar visat att man är värdig sin examen. Hur som helst. Mellan den 4 maj och 15 maj ska man skicka in en anmälan om examensarbete. Återigen. Varken förr eller senare. Kör man en törnrosa och sover den här tiden har man. Ja. Just det. Problem.

Lyckligtvis finns det två fina informationstillfällen om just examensarbete. V.19. Examinationseminarierna för vårterminens AU3 går dock v.16 och 18, så om man ska kolla på något sådant (tror man behöver beta av ett visst antal för att bli färdig själv, ungefär som kyrkobesöken vid konfirmationen) gäller det att ha koll på sånt innan informationstillfället.

Åh. Lärarutbildningen är med andra ord som ett tv-spel. Dessvärre är det är inte lika lätt, billigt eller otidskrävande att göra fel här som i ett spel. Missar man viktiga steg finns inget retry. Och det känns sådär.

Kommentarer
Postat av: Angelica

Och jag skiter i 3an den här hösten. Vet fasen inte vad jag vill skriva om i C, så jag läser nog Läs- & Skriv + Matte :)

2009-04-14 @ 20:49:44
URL: http://angelican.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0