Helg helg

Skönt med helg. Och skönt med träning på helgen framför allt. Körde fredagsfripasset igår kväll, riktigt skoj. Trevlig nervarvning på veckan och start på ledigheten. Fast det blev ganska full fart igår eftersom J med tillhörande klasskompisar firade tentaskrivandet hemma hos oss. Eftersom vi bor lite större än i en traditionell studentlägenhet får man bjuda till. Men helskoj var det. Sedan fortsatte jag med träningstemat imorse när jag vaknade, kämpade med mig själv och bestämde mig för att sticka iväg till klubben och köra ett pass vid 10. Vissa i klubben skulle köra 13, men efter A:s "männen kör 10, resten kör 13" var jag naturligtvis tvungen att masa mig ur sängen. Löprunda, lite teknik, mits och säck blev det. Fortfarande rätt stel efter sparringen i onsdags där många blåmärken fick en revival under gårdagen. Blåmärke på existerande blåmärken känns. Sparringpasset imorgon lär addera ytterligare nivåer av blåmärken. Precis som det ska vara.

Annars är det softarlördag som gäller. Tv-spel, Dexter säsong 2 och hemmamys. Hörna upp sig med J i soffan och bara ha det bra. Sen blir det bio imorgon med Kefrin, District 9. Kan vara något det med.

Salstenta

Nystudenterna har fullt upp. Det vill säga J och svålsystern V. Själv har jag ju mitt examensarbete att tänka på, men eftersom det går som en dans bara man sätter rätt sida till är jag inte orolig. Man har ju varit med förr. Men för J och V är det mesta nytt. Och nu börjar det bli dags för examination. Igår fick syrran sin första hemtenta, idag har J sin första salstenta. Och det är jag inte avundsjuk på.

Salstentor är nämligen bland det värsta jag vet. Mest bara för att jag är så dålig. Så sjukt dålig. Spelar ingen roll hur mycket jag läser, pluggar, repeterar och nöter. När insidan av huvudet består av ceratec, då har man tentaproblem. Inte så mycket problem att jag blir underkänd, nejdå, jag landar alltid några poäng över godkänd och kammar hem E eller D. Inte så bra, men jag har sänkt förväntningarna när det gäller salstentor. En gång fick jag dock B. Då trodde jag att svarsresultaten blivit förväxlade.

Kontrasterna med salstentorna blir enorma när det är hemversioner. När man inte behöver komma ihåg saker utan kan lägga fokus på att analysera, granska, jämföra och klura. Det är mer min melodi. Eller för att inte tala om när man ska skriva uppsatser. Sånt passa mig också bra. Men kom-ihåg-baserade-salstentor, nej, det undviker jag helst. Inte för att jag har så många sådana kvar nu. En i höst tror jag och sedan kanske någon i vår. Men annars är det mest uppsatser för hela slanten.

Att J fixar sin tenta med bravur, det har jag däremot inte minsta lilla tvivel om med tanke på hur duktig han är, hur mycket han har pluggat och vilket minne han begåvats med. Det är faktiskt imponerande på sina håll.

Prinsessa

Jag och syrran gick på bio igår. Prinsessa. Svensk film om att man inte ska vara dum mot tjocka. Typ. Närå, det fanns mer innehåll än så och förutom vissa enkla knep, förutsägbarhet och sånt var den helt okej. 3/5. Roligast var nästan att det bara var jag och Vicky i salongen. Så vi kunde snabbkommentera den hela tiden utan att någon blev störd.

Men det väntar mer bio. District 9 med Kefrin på söndag, sedan Flickan som Lekte med elden på måndag med Jenny. Inte alls tokigt. Bio är kul. Speciellt när filmerna är bra.

Nu dock mer spel och allmänt klagande över träningsvärk/ömhet i kroppen från gårdagssparringen. Som dock var otroligt roligt så det är kanske dumt att klaga.


Ny vecka

Den här veckan ligger fokus på skola. Examensarbete närmare bestämt. Imorgon handledning i Härnta, sedan tutande och körande för hela slanten. Blir kalasbra det. Ska försöka klämma in mycket träning i veckan också. Såklart. Samt tv-spel. Och hårdrock. Det vill säga det gamla vanliga.

Idag är det docka analoga spel som gäller. Syrran har köpt Risk och vill ha sällskap. Jag har aldrig spelat det tidigare, men erbjöd mig henne min lekamen på två villkor:

1. Hon berättar alla regler i början - inte allt eftersom jag gör fel (det har hänt. Första gången vi spelade Kubb skulle hon förklara reglerna, men "glömde" berätta att träff på kungen = Game Over, utan klämde fram det först när hon jublade över vinsten.)

2. Det ska finnas fikabröd. Och det verkar faktiskt syrran styrt upp med lite egetbakande såhär idag. Kalasbra.

Söndagshäng

Helgen har varit fin. Club Deströyer i fredags där alla band imponerade, Hellmasker, Totalt Jävla mörker och My own grave. Fint värre. På lördagen hade vi J:s kompisar Nick och Elina över på lite älgtacos och tv-spel, också mycket trevligt. Sedan väntade Bullet på Aveny och förutom att Aveny var Aveny levererade Bullet. Vilket var skoj.

Dagens tema har varit thaiboxning. Ut till Timrå för att spana lite matcher och heja på klubbens representant Abbas. Många matcher var det och intensiteten var hög. Sen åkte vi tillbaka till vår egen klubb och drog av ett trevligt träningspass där jag sparrade med Johanna vilket var superskoj. Det blir det verkligen mer av framöver om inte sureländeförkylningen tar ett oönskat extranummer. Men just nu känns det bra i alla fall.

Just ja, var även och röstade idag. Inte för att jag egentligen är aktiv inom kyrkan eller tycker att vi ska ha politik inblandat i kyrkan, men så länge systemet ser ut så och lågt valdeltagande riskerar att gynna partier jag absolut inte stödjer, får man göra det man ska. Dvs traska bort till Höglunda och rösta.

Nu är det iaf jobb som gäller innan jag och J hörnar ner oss i soffan för att se de två sista avsnitten på Dexter säsong 1. Bättre sent än aldrig som det heter, men nu är vi hooked iaf.

Nästa vår

En grej med lärarutbildningen är att man hela tiden måste välja nästa termin på Studera.nu. Inte så svårt kanske, men ändå ett onödigt orosmoment om det skulle vara så att man gör fel. Men nu har jag precis valt min sista termin på vägen mot lärarexamen så det känns skönt. Historia C blir det till våren och jag ser otroligt mycket fram emot det. Dels gillar jag att skriva uppsats och sen gillar jag även ämnet så jag är laddad redan nu.

När jag söker på studera.nu så har jag oftast platsgaranti på det jag ska läsa, men jag safar alltid med att söka ytterligare någon kurs om det mot förmodan skulle bli inställt eller någonting annat dumt. Så även denna gång. Så alternativ nummer två i vår hade varit den här nya kursen http://www.miun.se/Mittuniversitetet/Utbildning/Utbildningsutbud/163/ATLAS/Visa-kurs/?KatalogKursId=7112, Religionsvetenskap GR (A), Religionshistoria med särskild inriktning mot symbolik och ikonografi, 30 hp. Verkar otroligt intressant och förmodligen mycket nyttigt inom läraryrket. Men det får bli någon annan gång för nu är det historia som gäller. Men kursen är adderad till den långa listan över saker jag vill läsa. Någon gång.

Jobbjobb

Vecka fylld med jobb, plugg och träning. Rätt skönt. Idag är det fullt upp med Toyotan som ska till service, kött som ska skjutsas och intervjuer som ska förberedas. Men det är roligt, såklart. Enda tråkiga är att jag missar kvällens sparringpass, men det tar jag igen på söndag. Och på alla träningar innan dess. Formen är fortfarande långt borta, men tekniken börjar sitta och med några fler löppass i kroppen blir det nog fason på det mesta. Gårdagsträningen var grym och jag är vansinnigt förtjust i de nya, lite kortare, shortsen som dessutom är tokigt snygga.

Även gjort en del seriösa saker idag. Ofta känns det ju som om jag gör mycket på "låtsas" när jag jobbar. Jag menar, lägger jag mig i soffan och lirar Motorstorm till PSP några timmar känns det inte riktigt som om jag jobbar. Även om jag trots allt gör det. Men imorse kände jag mig lite viktig. Då styrde jag lite med saker som skulle postas iväg och på något märkligt sätt vad den konkreta känslan av att faktiskt göra något som är synligt i annat än Word-dokument rätt befriande. Dock har jag varit rätt avis på J som igår hade en gästföreläsande professor från Kanada som pratade om Stalking. Det hade tydligen varit superintresst och bra, och som grädde på moset har de ytterligare en gästföreläsare idag som ska prata om något annat spännande ämne. Men historiedidaktik och läroboksteori är också intressant, även om det inte låter lika  hett i teorin...

...

Lillasyster Vickys födelsedag överskuggas i år av tråkigare saker. Farmor dog inatt, stilla, värdigt och väntat. Många års sjukdom och lidande är slut, nu får hon äntligen vila. Men naturligtvis gör det ont ändå.


Igång igen

Nu kör vi igen. Kickstartade träningen igår kväll med två timmar thai innan festen hos J. Mycket trevligt och gav mersmak, så imorse drämde jag in ett pass igen eftersom jag missar söndagsträningen då lillsvålet fyller 19 och blir storsvål. Skönt med lite träning iaf, även om fysiken just nu är på hamsternivå. Men det blir det ändring på framöver, så det så.

Annars är det mycket spel just nu. Guitar Hero 5 och Beatles Rockband står för musiken och mycket annat ligger i högarna. Nice. Sånt som jag gillar med höstsäsongen när alla roliga tv-spel bara rasar in. Och alla nya skivor. Såklart.

Sen är även examensarbetet rätt rolig. Att jobba med Sara är lätt som en plätt och vi har kommit ganska långt redan med vår historiedidaktiska läroboksstudie. Även rätt roligt att kolla i äldre kursplaner som Lgy70 där det fanns tvåårig "Beklädnadsteknisk linje" med underinriktningarna Dam/Herr. Modedesign av antika mått. Typ.

Självhjälp?

Jag och syrran har återkommande grejer vi brukar håna lite sådär i smyg. Som scrapbooking, Camilla Läckberg och Självhjälpningsböcker. Ibland faller man emellertid nära dessa saker när man gör andra saker och får då utstå visst hån. Som när jag gör våra fotoalbum efter semestrar "Nu scrapbookar du Sofia!" eller när vicky till vårat julpyssel kom med en tydlig liten scrapbookingväska. Så vi är kanske inte helt konsekventa.

Hur som helst. Förutom att störa vicky på Kulturmagasinet i onsdags blev jag på boklånarhumör och kom till lånedisken med Mia Törnbloms bok "Så dumt!" som jag tänkte läsa i helgen. Det skulle jag inte gjort.

- Men Sofia, vad är det jag ser, lånar du en självhjälpningsbok?
- Eh, nä, det är det väl inte.
- Jooooo, det ser ut som en sådan.
- Viktora. Den handlar om hur hon började missbruka heroin. Det ser inte jag som en självhjälpningsbok.
- Jooooo, då är det ju en självhjälpningsbok om hur man inte börjar missbruka heroin.
- ....


På söndag fyller hon år. Kanske ska ge henne en självhjälpningsbok av Camilla Läckberg i present.


Bra arbetsvecka, urusel träningsdito

Förkylningen/influensan/whatever gör mig smått tokig. Är betydligt piggare nu, men har fortfarande för ont i halsen för att våga mig på att träna. Det gör mig minst sagt rastlös och jag har börjat glorifiera träningsvärk i dagarna. Ge mig, nu. Men jag får vila lite till. Tyvärr.

Istället sysselsätter jag mig med att jobba. Skrivande och skolande. Igår var jag in till Kulturmagasinet för att låna tokgamla läroplaner. Det var skoj. Mindre skoj tyckte mitt "pluggsällskap" Vicky att det var. Innan jag dök upp hade hon hunnit läsa jättemycket, sedan kom jag och babblade sönder studieron. Roligt dock att det i hennes bok om den gotiska stilen var massa bilder och information om Kölnerdomen. Då fick hon en oönskad ögonblicksskilldring från mig. Fint.

Efter det blev det middag med vicky och mamma på Jops. Kött blev det och det var både gott och trevligt. Hem till jobb, fotbollselände (vafan, Malta 0-1?), lite Guitar Hero 5, Scrubs och gonatt.

Idag var jag uppe med tuppen för att skriva, spela och fixa. 17.00 gör jag en intervju med My Own Grave angående nyskivan. Det blir skoj.


Speljournalistik förr

Vissa saker blir bättre med tiden. Dock inte roligare.


Man ska inte hypa spel men...

Assassin´s Creed 2 ser så där fånigt bra ut. Och det tyckte man ju om ettan också som sedan blev ett av årets största besvikelser. Inte för att det var dåligt, men allt annat utom "VÄRLDENS BÄSTA SPEL NÅGONSIN" var liksom en miss. Så jag har försökt att inte dumhypa mig inför tvåan. Men va fan. Det är svårt.


Angående Svininfluensan

Först och främst - jag är ingen läkare, har inga högskolepoäng inom någon form av medicinsk utbildning och när det gäller svininfluensavirusets uppbyggnad vet jag inte mer än det jag läst mig till på annat håll.

Men. Jag är till viss del historiker. Och en viktig del som historiker är att titta på bakgrund, konsekvenser och förlopp för olika händelser. Dels för att förstå den aktuella tiden, men även för att förstå och se mönster om hur händelsen kan upprepa sig eller varför man kan agera som man gör i olika fall.

När det gäller svininfluensan är det egentligen inte influensan i sig som gett uttryck för den enorma mediakampanj och vaccinationsdiskussion som brutit ut. För nästan alla är svininfluensan i sin nuvarande form en normal influensa eller till och med bara en förkylning. Och att vaccinera sig mot en sådan är väl dumt. Kan man tycka. Men. Problemet ligger inte där. Problemet ligger egentligen inte ens nu utan hösten 1918.

Vad hände hösten 1918? Tyvärr brister skolan i historieundervisningen när det gäller spanska sjukan. Pesten har eleverna oftast koll på, men den senaste allvarliga pandemin som drabbade världen. Själv har jag haft ett intresse i spanska sjukan och skrev i våras en b-uppsats om hur Sundsvall bemötte krisen. Jag saxar från uppsatsen:

Spanska sjukan var en influensasjukdom av ovanligt allvarlig art. Det var en viruspandemi som drabbade unga, friska på ett obarmhärtigt sätt. Spanska sjukan gjorde entré 1918, ett år då Europa även plågades av ett världskrig. Trångboddheten var stor, inte minst inom de militära kretsarna där man både på övningsförläggningar och på fält bodde tätt inpå varandra. Detta gjorde sedan att sjukdomen kunde spridas ytterligare när den väl fått fäste. För att påvisa omfattningen av spanska sjukan brukar man säga att den på ett enda år dödade fler amerikaner än de båda världskrigen, Koreakriget och Vietnamkriget dödade tillsammans.

Spanska sjukan var mycket smittsam, mycket dödlig och fruktansvärd. I Sundsvall stängde man skolorna, införde ett nöjesförbud (dvs inga öppna biografer, teaterföreställningar osv som samlade många människor och därav en högre smittrisk) och öppnade ett provisoriskt sjukhus. Trots detta dog många unga, friska människor i staden och när jag i våras läste dagstidningar från 1918 på microfilm var det knappast muntert att se dödsannonserna i september/oktober börja rada upp sig.

Ända sedan spanska sjukan klingade ut har man varit oroliga för en repris. Det är därför det blir så stor panik när fågelinfluensor, svininfluensor eller andra influensor av icketraditionell typ dyker upp. Fågelinfluensan (som var mycket dödligare än svinditon) lyckades man bromsa med hjälp av snabbt insatta, stora åtgärder. Nu försöker man bromsa svininfluensan med ännu större åtgärder. Massvaccination. Och det är bra. Men det kommer vi till sen.

Först och främst måste det dock klargöras att svininfluensan inte är spanska sjukan. Den är inte lika dödlig och för de flesta verkar det vara mer en vanlig influensa eller en förkylning. Problemet just nu är att den är så smittsam. Bromsas inte förloppet kommer väldigt många att bli sjuka. Så är det. Det kommer både göra att samhällsfunktioner blir lidande av otillräcklig personal och det kommer tyvärr också göra att fler människor dör.

"Men det dör ju människor i influensa varje år?"
Jo. Men det är ofta gamla, svaga människor med många externa riskfaktorer som i många fall dessutom ändå har rätt frekvent kontakt med sjukdomen. De som dör eller blir svårt sjuka nu blir det helt plötsligt. Helt utan förvarning. På en gymnasieskola kanske 50% av eleverna blir förkylda/febriga/snuviga men en av dem måste läggas i respirator. Vem det blir går inte att förutsäga. Och hur roligt är det?

Vad som även är viktigt att ta upp är att även om svininfluensan idag inte är så farlig för majoriteten av befolkningen finns alltid risken att den kommer i en andra våg. Spanska sjukan dödade knappt första svängen, andra gången gick det inte lika bra. Ett vaccin där hade kunnat rädda miljoner människor. Och den största likheten mellan spanska sjukan och svininfluensan är att virusstammen inte är den vanliga, det är ingenting vi har ett immunförsvar emot. Åtminstone inte vi i den målgrupp som verkar drabbas hårdast, dvs 20-40 åringar. Och då kommer många av oss att bli sjuka. Vissa mer, vissa mindre. Men det är bara naivt, i synnerhet med tanke på den senaste veckans utveckling, att tro annat än att MÅNGA kommer bli sjuka. Och vissa riktigt allvarligt tyvärr.

Det finns flera faktorer som påverkar människors inställning till vaccinering. Den första är att man lätt får intrycket av att det mest är media och medicinföretag som vill tjäna pengar. Löpsedlar och vaccin - perfekt i finanskrisen! Och visst är det så. Visst vill media sälja genom att rikta in sig till människors rädsla och visst vill vaccinfabriker tjäna pengar. Men svininfluensan har sin grund i någonting allvarligt. Någonting vi inte vill se igen. Och när det gäller kampen mot att undvika spanska sjukan 2.0 är det bättre att ta tio avblåsta pandemilarm än att inte göra något när det händer på riktigt. Mycket väsen för lite ull när det gäller fågelinfluensan? Vi kan aldrig veta hur det hade blivit utan åtgärder. Hade 50 miljoner dött eller hade det klingat ut av sig själv? Ingen kan svara på det, men det är dumt att chansa. Samma sak med svininfluensan. Kommer många människor att dö nu och kanske ännu fler än i en andravåg, eller blir det ingenting av det? Ingen vet, men varför chansa? En stor del av min studie om spanska sjukan använde sig av dagstidningar som källmaterial och det finns dessvärre många stora likheter. Visst, då kunde man inte chatta med smittskyddsläkare eller läsa relevanta bloggar, men likheter finns. Inte minst om i hur sjukdomen sakta men säkert breder ut sig i landet och de första dödsfallen börjar rapporteras. Just nu läser jag om en gymnasieskola som kan tvingas stänga. Hej dejá vú. Hade det funnits ett vaccin då hade det inte varit något snack.

Och det för oss till problem nummer två som får människor att vara skeptiska till vaccinet. Rädslan för att det är oprövat, fyllt av biverkningar och har för många negativa sidor om man ställer det till att "bara få en influensa". Dels handlar det inte om "att bara få en influensa" vilket jag förhoppningsvis lyfter fram ovan. Det finns betydligt fler faktorer nu och framöver som är viktiga att ta i beräkningen. Dessutom är vaccinet ett säkert sådant. Influensavaccin görs varje år och det är aldrig några problem. Problemet är att många som är i målgruppen för vaccination nu (exempelvis oss mellan 20-30) aldrig går och vaccinerar oss för den vanliga säsongsinfluensan. Det är det bara gamlingar som gör. Och med all rätta eftersom den vanliga säsongsinfluensan inte knäcker en 24 åring, men kan döda en gammal. Den här influensan kan tekniskt sätt döda en 24 åring, vi är i målgruppen och vi bör vaccinera oss. Konsekvenserna av att inte vaccinera sig är större än att "bara drabbas av en förkylning" och det överväger alla eventuella biverkningar av vaccinet som man idag kan tänktas förutse.

Så varför ska man vaccinera sig? Utöver allt ovan så bör man även göra det av ren och skär plikt och respekt för sina medmänniskor. Alla kommer inte kunna ta vaccinet pga allergi, ålder eller liknande. Där får andra dra sitt lass och försöka blockera smittspridningen. Med mindre smitta i samhället skyddas även dessa målgrupper. Kan 500 människor i Sverige räddas från att dö genom att jag går och vaccinerar mig är det ett ganska enkelt beslut. Tycker jag.

Tittar man mer på sin egen hälsa bör man fokusera på risken för en eventuell andra våg. Den kan komma, den kan utebli. Den kan vara snällare, men den kan också vara hårdare. Återigen - varför chansa?

Och, för er som överlevt denna massiva text, vill ni läsa mer om spanska sjukan så googla det. Eller maila mig om ni vill läsa min b-uppsats i ämnet. Men den grundläggande oron, paniken och mediala uppmärksamheten för svininfluensan är i mångt och mycket rotad i spanska sjukan 1918.


RSS 2.0