Offline

Så. Nu drar vi. Grekland, sol och bad. Åter tisdag 26 om det inte blir bloggande från stranden, högst tveksamt dock.

Semester

Imorgon åker vi. Visserligen inte till Grekland, men åtminstone en bit på vägen. Tills dess måste jag dock jobba undan lite småplock. Eller ja, recensioner och C-uppsats typ. Inte göra färdigt uppsatsen, men åtminstone skriva en hel hög sidor. Kunde iof inte hålla mig undan träning idag, väldigt lugnt visserligen eftersom kroppen är trött och lite mör, men några svängar med säcken blev det. Skönt att vila upp kroppen en vecka nu och sedan lägga i superduperväxeln igen. Sånt gillas.

Annars har det varit en del packande idag också, semestergrejerna ska ner och då börjar det kännas väldigt på riktigt. Semester blir det och det snart. Pocketböcker, frysväska och bikini är i väskan. Själv är man strandfinast med blåmärken ungefär överallt, men det kanske kan skrämma bort en Kostas eller två från lillsystern.

Hann även med en biosväng igår. Änglar och demoner. Boken som är bättre än Davinci-koden. Filmen visade sig också vara det, även om den hastar ibland. Visste man inte bättre skulle man kunna tro att Tom Hanks karaktär är synsk så snabbt som han hinner få fatt på ledtrådarna, i boken är det mer logiska led. Annars blev jag ju, såklart, även rätt förtjust i Vatikanens arkiv. Ungefär som Medelpadsarkivet. Ungefär. Kanske ska jag göra en hit-and-run när tillfälle ges. Eller kanske inte.

Matchdebut

Första matchen idag i thaiboxning. Mötte en tjej som visserligen var lite mindre, men som å andra sidan kört thaiboxning i fler år än mig. Dock var det hyfsat jämnt, högt tempo men hon vann till slut. Dock jävligt roligt och gav mersmak så nästa gång är det jag som står som vinnare. Inga överdrivet stora blåmärken heller utan jag är skapligt hel. Dock trött och mör.

Fight

Det blir fight. Imorgon. I Umeå. Återkommer på lördagkväll med resultat och blåmärkesrapport.

Lite äldre

Då var man 24 då. Lite äldre, lite klokare. Kanske. Men eftersom jag enbart umgås med äldre människor känns det rätt bra ändå. Gårdagen var fin, inleddes med tårta och presenter på sängen från J när han kom hem från jobbet. Presentkort på Sköna under och En vampyrs bekännelse på blu ray. Inte alls tokigt. Sedan råkade dock alla kalasgäster få förhinder så jag och J tog en sväng till stan istället för lite sushi. De vet vad vi ska ha utan att beställa så man kan konstatera att vi ätit en del sushi under året. Typ. Men det är ju gott.

Sedan hem. Lite jobb och lite thaiboxning. Eller ja, lite och lite, 2,5 timmar rättare sagt. Men det kändes bra. Ser dessutom ut att faktiskt bli en fajt imorgon så jag är dunderladdad. Då smäller det. Födelsedagskvällen avrundades senare med lite ost och vin framför filmen. Rätt okej.

Nu dock - kaffe - jobb - birstasväng. Elgrill ska inhandlas till balkongen. Tipptopp.

Det man inte har i huvudet...



...får man ha på Post-it. När det just nu är en ganska intensiv fas på c-uppsatsen går jag inte postal. Jag går postit. Varje färg har ett tema och i varje referensbok sitter det ungefär en miljon lappar och post-its. Och böcker ligger det ungefär överrallt. Men jag har å andra sidan skrivit fyra sidor Harry idag så jag ska vara nöjd. Just nu behandlar jag kampen mellan ont och gott, bland annat tar jag upp hela "inte nämna onda namn"-grejen och kopplar rätt hårt till Mio, min mio. För att citera:

”Riddar Kato”, sa Jiri. ”Den grymme riddar Kato har tagit henne. ”
När han sa namnet blev luften omkring oss kall som is. Den stora solrosen som växte i trädgården vissnade och dog, och många fjärilar tappade sina vingar och kunde aldrig flyga mer. Och jag kände att jag var rädd för riddar Kato. Så rädd, så rädd. 


Don´t mess med Riddar Kato skulle man kunna säga.

Och just ja; soundtrack för kvällen är Corrodeds platta som dök upp i previewform. Låter riktigt bra vilket är superskoj såklart. Inte för lång, inte för kort, inte för polerad, inte för skitig. Bra bra skulle man kunna säga. Nu ska jag lyssna och skriva mer.

Jobb och tårta

Dagen sammanfattas med jobb och tårta. Eftersom det var viss (med betoning på viss..eh...) träningsvärk efter gårdagens dubbelpasss mt (2*2h) hoppade jag morgonpasset och köpte tårtingredienser istället. Kalasandet tjuvstartar idag med familjen. Således nutella, vaniljkräm och jordgubbstårta. Var inne på att hitta på en egen, lakritstårta med lakritssås, mosade hallon och lakritsströssel, men det föll på att det inte fanns någon lakritssås (och att den godaste enbart säljs hos mjukglassisarna) och att alla kanske inte gillar lakrits. Och att jag inte gjort den tidigare och således inte var helt säker på kvalitén. Så jag safade och körde den gamla klassikern istället.

Annars är det mesta bra. Inte helt säkert om det faktiskt blir fajt i helgen (motstånd i rätt storlek och klass ska hittas), men jag är ändå laddad för fajt och blir det inte något får jag köra en Uffe Lundell och mena att en inställd fajt också är en fajt.

Nu ska det dock jobbas vidare med Harry Potter. I värsta fall kommer jag behöva åka upp till Hsand IGEN för att kopiera ur mitt numera hatade uppslagsverk. Försökte köpa det i inledningen av kursen, gick inte och låneexemplar finns enbart i Hsand. Som referenslitteratur och får således inte lånas hem. Så jag får kopiera. Och kopiera. För problemet är att jag inte vet exakt vad jag behöver för termer när jag är där uppe. Jag vet vad jag behöver för stunden, men kan omöjligt ha koll på allt jag kommer behöva. Och jag kan ogärna kopiera precis hela boken. Men med facit i hand borde jag nog gjort en springlåning i början av kursen, för seriöst, hur svårt kan det vara att springa ifrån en bibliotikarie? Och det hade varit så värt det.

Superveckan

Den här veckan får heta superveckan. Typ. Dels är det sista veckan innan semestern och dels fyller jag år på torsdag, men framför allt är det ju fight på lördag. Och. Hur inleder man en supervecka om inte med att...eh...försova sig ungefär tre timmar. Klev upp för morgonträning imorse vid halv sju och skulle bara krypa ner en liiiiiten minut med J när han kom hem från jobbet. Däckade och sov som en stock. Så istället blir det dubbelträning imorgon. Men det känns bra annars. Tekniken börjar sitta, fysiken likaså och laddningen är på topp. Blir grymt tror jag.

Är även supervecka eftersom det är hårdjobb med uppsatser. Siktar på att skicka in spanska sjukan imorgon och även skriva ungefär 10-15 sidor c-uppsats i veckan. Samt skicka in anmälan om examensarbete inför höstens AU3. Men. Mycket jobb nu - mycket semester sen. Att jag såg Mamma mia i lördags gjorde knappast semestersuget mindre.

Såg även Star Trek igår. Tyckte den var trevlig, men det fick man inte tycka om man var under 80 år tydligen så jag får backa och konstatera att den var cool, underhållande och hade behållning även om man inte är en Star Trek-nörd. Som jag och Frida konstaterade har vi dock, pga våra respektive, blivit smånördar på senare dag. Passiv nördning kallas det och är farligt. Så ni vet.

Bokat!




Och då var det bokat då! Att försöka vara kall och vänta in bra priser var ju typ helt värdelöst och det blev ungefär en tusenlapp dyrare. Men va fan. Det blir sol och bad. Dessutom häng med Tant Frida som också behagar vara i Greklandet just då. Zakynthos är ön och hotellet spanas på bilden ovan. Så. Det ser skoj ut framöver. Först fyller jag år på torsdag, sedan går jag match på lördagen och på tisdagen drar vi till grekland. Tjo och tjipp skulle man kunna säga :D

Dagens bästa nyhet

...är att opponeringen för B-uppsatsen är två dagar senare än det står på schemat. Således öppnas det upp OOOOOOTROLIGT för våra semesterplaner. Man skulle kunna säga att vi har hela världen för våra fötter. Eller åtminstone grekland. Med lite tur, välvillighet och ledighetsansökningar kan det hända att vi bokar resa imorgon för att sedan dra iväg den 19:e. Tjoho!

Min elaka lillasyster

Jag och syrran försöker lite halvt optimistiskt att hitta en sista minuten-resa till grekland nu i maj. Dock är tidsramen minst sagt snäv. Vi måste åka måndagen den 18 och komma hem måndagen den 25. Annars får det vara. Jag har opponering på tisdagen och 16-17 kör jag ju min match i Umeå. Men vi har hittat lite resor som vi aktivt prisbevakar.

Det finns dock ett annat problem. Min lillasyster är nämligen elak. Som idag när hon ringde för att uppdatera om en prissänkning.

V: Heeej, nu har den här resan gått ner lite i pris. Bra va?
S: Ja, jättebra. Men jag äter middag nu så jag är lite upptagen.
V: Vad äter du?
S: Falukorv i ugn.
V: Gud vilken finmiddag, haha.
S: Men vad elak du är, det är ju jättegott.
V: Hahaha. Men...förresten...äter ni middag nu!? Klockan är ju bara halv fyra!
S: Ja, men J ska jobba och jag ska träna så då blir det bä...
V: Hahaha, det är ju varken lunch eller middag. Gud vilken fånig tid.
S: Tack för att du ringde Vicky. Jag ser verkligen fram emot att åka på semester med dig eftersom du är så snäll och rar.

Typ färdig

Uppsatsen i Historian är i princip färdig. Just ivägmailad till sista svängen handledning. Skönt. Nu blir det full fokus på Harry Potter. Lite mer lättsamt än att blädda i dödböcker om man säger så...

Sensationspress då och nu

En stor del av materialet till min B-uppsats i Historia har jag hämtat från dagspress. Såklart. Det ligger ju rätt nära till hands om man säger så. Dessutom ger det en stark bild av samhället då och hur de präglades av sjukdomen. Vilket är intressant. Sundsvalls Tidning och Sundsvallsposten drar igång några insamlingar för att hjälpa nödställda och det är ganska spännande att se ordvalen i de olika undersökningarna. Som exempelvis:

"Kanske beror det på dig om ett hem skall undanryckas sitt stöd, om en famlij skall splittras av farsoten. Många är i behov av hjälp – din hjälp!/…/ Barnen behöva skor när de komma upp från sjuksängen. Många ha trasiga skodon och följden blir att de blir våta om fötterna nu i höstslasket samt sjukna på nytt. Utan tvivel finns det de, som kunna och vilja hjälpa med avlagda men brukbara skor. Även andra kläder äro barnen ofta i behov av. Giv vad du har! Kanske kan du härigenom rädda något spirande ungt liv från att spolieras av farsoten.  "


Man skulle kunna säga att det är lätt att få dåligt samvete om man inte skänker något... Sundsvallsposten har också en intressant grej:

"Igår avled således en 13-årig gosse Olof Högman här i staden i sjukdomen. En äldre broder dog för ett par dagar sedan ävenledes i spanska sjukan. Och idag har familjen drabbats av ett ännu hårdare slag, i det även familjeförsörjande, byggnadsarbetearen, J. W. Högman vid 9-tiden idag på morgonen avldit. Han hade länge känt sig krassilig, men först i måndags intagit sängen, tydligen för sent för att kunna räddas. Högman var en ovanligt stor och kraftig man i 50-årsåldern.

Den av de tre påvarande följande dödsfall hemsökta familjen lider den bittraste nöd då den saknar varje möjlighet till uppehälle. Modern är sedan länge sjuk i magsår, har flera gånger legat på lasarettet, men är nu hemma utan att dock kunna göra det minsta. Hon förmår knappast släpa sig över golvet i bostaden. Familjen har dessutom en son hemma som är krympling efter sviter av engelska sjukan. Ännu ett barn ligger dessutom för närvarande insjuknat i spanska sjukan. Man kan förstå hur tillståndet skall vara i ett fattigt arbetarhem som härjats på detta hårda sätt.

Barmhärtiga människor har också idag igångsatt med en insamling till förmån för de nödställda som redan rönt livlig anslutning. Då säkerligen litet var vill skänka en slant till ett så sällsynt behjärtansvärt ändamål har Sundsvallsposten lagt ut en lista på sitt kontor där bidrag mottages med största tacksamhet. 
"


Det är senasationsjournalistik och stora ordval redan då.

Annars brukar jag även bli road varje gång jag springer på ordet "lockout" i 1918 års press. Det förekommer faktiskt flera gånger och låter helt vansinnigt modernt.

Glad tvåa

Vi var fyra som bowlade idag. Och visst var det spännande. Jag inledde start med en spare, drabbades av högmod, men lyckades till slut rädda dagen genom att klättra till en andra plats. Bowlingposerna och farten hade jag, problemet var bara att mina klot lite för ofta drogs långt åt vänster. Inte alls bra, men några strikes blev starten på upphämtningen. Men jag hade trots allt tränat två timmar innan och var lite trött.

Närmaste konkurrensen kom från lillasyster. En ulv i fårakläder när det gäller sociala sporter som bowling och biljard. Trots att hon aldrig tidigare spelat fick hon tidigt snurr på spelet. Dansbakgrunden resulterade i en egen stil där hon likt en ballerina spretade upp hela benet i luften när klotet kastades iväg. Dock såg det även ut som om vid alla kast skulle vara nära att själv åka med klotet på banan. Lyckligtvis blev det inga sådana incidenter. Den fårlika ulven var i vanlig ordning även ganska elak och tog minsta lilla chans att håna sin storasyster vid överläge. Men övermodet straffade sig och hon tappade allt mot slutet för att segla in som trea.

Mamma Renard kämpade i sin tur på bra. Började trevande, men blev bättre för varje omgång. Att hon fick avsluta hela kalaset med en strike var på så sätt inte mer än rätt, även om sistaplatsen var ofrånkomlig.

Vinnare? Mormor såklart. Med erfarenhet och bowlingkvällar med pensionärsföreningen i bagaget sopade hon mattan med resten. Gammal är äldst och allt sånt där, och för att rädda äran försökte vi hitta bortförklaringar på temat att vi faktiskt lät henne vinna eftersom bowlingsessionen var en födelsedagspresent från mig och vicky. Men alla visste egentligen sanningen..

Segrar och förluster firades med gott Oleary´s-käk och i vanlig ordning blev  det således matkoma och soffhäng för undertecknad. Men oj så gott och trevligt det var. Dessutom smiddes planer av mig och mormor för ett gemensamt 100 års-firande nästa år. 25 år på mig och 75 på mormor. Syster svål surade dock till och ville proppsa på ett 120 års-kalas, men jag vet inte. Det är inte alls lika kul.

Skön helg

Det verkar vara omöjligt att ha en tråkig helg när det är så här fint väder. Det som på förhand var ganska oplanerat artade sig till mycket trevliga dagar. I fredags firades 1,5 års jubileumet med middag på Jops, sedan skulle vi bara ta en öl på Bishops (eftersom det var där vi träffades först), men råkade springa på hela tjejgänget och blev kvar lite senare än planerat. Dessutom fick vi en inbjudan till födelsedagskalas hos Kefrin på lördagen och det kunde vi naturligtvis inte tacka nej till. Lite tårta och grillat blev det och J lyckades äntligen bli övertalad om att även vi ska ha en elgrill. Sedan väntade jobb på Pipeline, bra band var det och dessutom blev det lite häng med Josefine och Mattias på Bishops. Kvällen blev dock tidig iom att jag snart ska sparras. Det kommer göra ont, jag kommer bli blå, men det är så kul att det inte spelar någon större roll. Som en avrundning ska jag och syrran sedan bowla med mormor som just fyllt 74 och då får Olearys-käk och bowling som present av de snälla barnbarnen.

Men nu - kaffe på loungen kanske?

Rädd för svininfluensan? Sluta läs nu

Sammanställde lite dödsannonser från ST när jag var på arkivet senast. 10 september 1918 är datumet, och man kan säga att medelåldern inte är någon upplyftande läsning. Enbart två annonser på sidan hade äldre avlidna. Andra är unga, spanska sjukan-offer:

Dödsanonnser Tisdagen den 10 september 1918

----------

Min älskade dotter och vår kära syster Jenny Olsson avled hastigt å Sundsvalls lasarett i en ålder av 22 år, 6 månader, 27 dagar, djupt sörjd och saknad.

---------

Tillkännagives att vår älskade son och broder Lars Albert lugnt och stilla avled den 7 d:s kl. 11.15 e,m, efter endast några dagars sjukdom, i en ålder av 30 å, 5 måna. och 24 dagar, djupt sörjd och saknad av oss släktingar och syskon.

---------

Tillkännagives att vår älskade dotter och syster Hilda Andersson, född den 23 december 1899, avled idag efter kort sjukdom, djupt sörjd av oss, mormor, släktingar och många vänner.

--------


Att Gud i sitt allvisa råd behagat hädankalla min älskade son Jonas Rickard Larsson vilken efter en kort sjukdom avled den 8 september 1918, i en ålder av 24 år, 7 månader och 1 dag,  djupt sörjd och saknad av mig, broder, 2 systrar och 2 svågrar, syskonbarn samt övriga släkt och vänner.

-----------

Tillkännagives att vår älskade son och broder Olof, född den 19 november 1901, efter en kort tids sjukdom stilla avled i sitt hem lördagen den 7 september, djupt sörjd och saknad av oss föräldrar, syskon, svågrar, släkt och många vänner.

---------

Härmed tillkännagives att min käre make och vår ömme pappa Fredrik Orhn efter några dagars lidande i dag kl. 4 e.m gått hem till ett ljusare och bättre land endast 29 år gammal, lämnande oss samt 2 systrar, övriga släktingar och en stor vänkrets i den djupaste sorg.

--------


Härmed tillkännagives att vår kära dotter Anna Brita, född den 15 juli 1899, avled den 6 september å Sundsvalls lasarett, djupt sörjd av oss föräldrar, syskon, svägrar samt släkt och vänner.



----------


Tillkännagivelse att min älskade make Handelsföreståndaren Lars Johan Larsson efter en kortare tids sjukdom stilla och fridfullt avsomnade i sitt hem Söndsgen den 8 september, kl. 2,57 em. i en ålder av 28 år, 7 månader och 24 dagar, djupt sörjd och saknad av mig samt många släktingar och många vänner.



Jag har...

...ett par grannar som festade till halv fyra i natt. Komplettera med sveriges sämsta musiksmak och saken är biff. Grannarna är till skänks, bara så ni vet.

...en uppsats i Historia som snart är färdig. Slutet ses, arkivet ska besökas en gång till och diskussion ska skrivas, men sedan är det klart.

...en blå arm. Men det har jag ju jämt så skitsamma.

...Raubtier i iTunes just nu. Svensk rammsteinfinntroll-fusion. Rätt bra. Åtminstone i två låtar.

...några timmar kvar till tvättstuga. Tycker det är ganska trevligt faktiskt. Känslan av att lyfta upp torkskåpsvarma kläder ur tvättsäckarna är mysigt.

...ovanligt bra framförhållning när det gäller skola och plugg

...fortfarande otroligt mycket hat mot mina grannar. Hög ljudvolym, visst - men musiken!? Ace of Base? Kom igen!

...konstaterat att Hardcore Superstar har ungefär en låt som de kör om och om igen, skiva efter skiva.

...en spännande bok om Sekter och hemliga sällskap som jag läser. Den är bra. Men obehaglig. Och fascinerande.

...en liten jubileumsdag idag. 1,5 år med J. Firas med uteät och hångel.

...försovit mig.

...invigt nybalkongen igår. Middagslaxen åts "ute" och det fungerade alldeles förträffligt.

...lärt mig stava rätt till pandemi. Tidigare skrev jag "panademi", men det är borta nu. Tack svininfluensan som lärde mig stava.

...en hel jävla diskussionsdel att skriva så jag ska kanske göra det istället för att dumblogga.

Tjipp!

RSS 2.0