Sensationspress då och nu

En stor del av materialet till min B-uppsats i Historia har jag hämtat från dagspress. Såklart. Det ligger ju rätt nära till hands om man säger så. Dessutom ger det en stark bild av samhället då och hur de präglades av sjukdomen. Vilket är intressant. Sundsvalls Tidning och Sundsvallsposten drar igång några insamlingar för att hjälpa nödställda och det är ganska spännande att se ordvalen i de olika undersökningarna. Som exempelvis:

"Kanske beror det på dig om ett hem skall undanryckas sitt stöd, om en famlij skall splittras av farsoten. Många är i behov av hjälp – din hjälp!/…/ Barnen behöva skor när de komma upp från sjuksängen. Många ha trasiga skodon och följden blir att de blir våta om fötterna nu i höstslasket samt sjukna på nytt. Utan tvivel finns det de, som kunna och vilja hjälpa med avlagda men brukbara skor. Även andra kläder äro barnen ofta i behov av. Giv vad du har! Kanske kan du härigenom rädda något spirande ungt liv från att spolieras av farsoten.  "


Man skulle kunna säga att det är lätt att få dåligt samvete om man inte skänker något... Sundsvallsposten har också en intressant grej:

"Igår avled således en 13-årig gosse Olof Högman här i staden i sjukdomen. En äldre broder dog för ett par dagar sedan ävenledes i spanska sjukan. Och idag har familjen drabbats av ett ännu hårdare slag, i det även familjeförsörjande, byggnadsarbetearen, J. W. Högman vid 9-tiden idag på morgonen avldit. Han hade länge känt sig krassilig, men först i måndags intagit sängen, tydligen för sent för att kunna räddas. Högman var en ovanligt stor och kraftig man i 50-årsåldern.

Den av de tre påvarande följande dödsfall hemsökta familjen lider den bittraste nöd då den saknar varje möjlighet till uppehälle. Modern är sedan länge sjuk i magsår, har flera gånger legat på lasarettet, men är nu hemma utan att dock kunna göra det minsta. Hon förmår knappast släpa sig över golvet i bostaden. Familjen har dessutom en son hemma som är krympling efter sviter av engelska sjukan. Ännu ett barn ligger dessutom för närvarande insjuknat i spanska sjukan. Man kan förstå hur tillståndet skall vara i ett fattigt arbetarhem som härjats på detta hårda sätt.

Barmhärtiga människor har också idag igångsatt med en insamling till förmån för de nödställda som redan rönt livlig anslutning. Då säkerligen litet var vill skänka en slant till ett så sällsynt behjärtansvärt ändamål har Sundsvallsposten lagt ut en lista på sitt kontor där bidrag mottages med största tacksamhet. 
"


Det är senasationsjournalistik och stora ordval redan då.

Annars brukar jag även bli road varje gång jag springer på ordet "lockout" i 1918 års press. Det förekommer faktiskt flera gånger och låter helt vansinnigt modernt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0