VM i sim(dräkt)

Kollade på simning nu på morgonen. Inte så roligt eftersom fokus idag är något förflyttat. Till dräkter istället för simningen.
I det antika greklands olympiska spel var simning inte en olympisk gren. Atleterna hade visserligen en pool på sin träningsanläggning, men det var för rekreation. Och avtvättande av den antika solskyddskrämen olivolja och sand. Eftersom tävlingarna på den tiden syftade mest till att hitta den bästa krigaren var simning inte relevant som sport. Vatten var aldrig en plattform för strid och således onödig att tävla i. Så de gamla grekerna tävlade inte i simning. Men. Om de hade gjort de skulle de varit nakna. För så gick det till på den tiden. Och nu när jag tittar på VM i sim(dräkt) undrar jag om inte antikens system vore att föredra.

Inte bara för att det är trevligare att titta på nakna simmare än simmare inbäddade i en egen flytväst/ubåt/superduperdräkt utan för att det kanske är då man ser vem som är bäst på riktigt. Inte vem som 1) har en bra dräktfabrikör, 2) haft tur och dra på sig en dräkt utan att den spruckit, 3) övat att klä på sig mer än själva simmandet.

För så känns det onekligen just nu. Såg det här klippet igår på Svt.se (http://svt.se/2.21192/1.1638375/svt_testar_simmarnas_superdrakter?lid=puff_1638386&lpos=lasmer). Det tar mellan en halvtimme och en timme att ta på sig dräkten.

Vi säger det igen - mellan en halvtimme och en timme! Hur länge är simmarna i vattnet? Några minuter på sin höjd. Mer energi till att klä på sig, hoppas att allt håller och sedan varva ner inför själva simmandet. Under simningen gäller det sedan också att hålla alla tummar man har för att den inte ska gå i tusen bitar under själva framfarten i vattnet. Det kan också vara förödande. När simmarna sedan kliver upp ur vattnet ser man hur nästan alla öppnar upp baddräktens rygg. Kanske för att kunna andas. Kanske för att den är fuckingjävla obekväm. Skulle jag tro i alla fall. Själv kör jag bara med strandbikini som tar någon minut att ta på sig.

Hur som helst blir det ändring nästa år. Superduperdräkterna förbjuds, men rekorden kvarstår. Oj så roligt det kommer att bli med simning framöver då. Samtidigt är förbudet naturligtvis bara beundransvärt, annars hade vi snart stått där med simmare som har en liten motor under dräkten om utvecklingen fortgått i samma takt. Tills dess får vi dock stå ut med att majoriteten av medias bevakning handlar om lika delar spruckna baddräkter som rekord i världsrekordslagning.

Kommentarer
Postat av: Tomas P

och ändå ser man inga bilder på halvnakna simmare i spruckna dräkter suckar

2009-08-01 @ 19:43:53
URL: http://lopec.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0